NİYET

Tüm işler niyetlere göredir.

Niyet neyse davranış da ona uygun şekilde şekillenir.

Peki, her niyetin hemen hak ettiği karşılık o an mı verilir?

Nerede okuduğumu ya da dinlediğimi hatırlamadığım, çok sevdiğim bir öykü...

Güneşin tepede olduğu, otların kuruyup basınca acıttığı, kavurucu bir hava vardı. Köyün çeşmesi usul usul akıyordu. Çeşmeye varan patikanın ucunda ağır ağır ilerleyen bir eşek, eşeğin üstünde yüzü gözü ter içinde kalmış bir dede görünüyordu. Dede çeşmeye vardı, sakince indi ama eşeği çok susamıştı. Önce eşeğinin susuzluğunu giderdi. Eşek kana kana içip rahatlayınca dede düşündü.

"Bu haylaz beni burada artık beklemez."

Etrafına bakındı, eşeğini bağlayacak bir yer aradı ama bulamadı. Kuru bir odun parçasını çeşmenin yanına çaktı. Gelen geçen de eşeğini bağlar diye düşünürken kendi eşeğini bağladı. Rahat rahat suyunu içti, yüzünü yıkadı, eşeğini çözüp yola koyuldu. Hemen ardından tarlasından yeni çıkmış bir amca soluk soluğa çeşmeye yaklaştı. Bir iki adım daha atarken giden dedenin çaktığı kazığı göremedi ve takılıp düştü. Önce öfkelendi, sonra kalktı. "Kim çakmış bunu buraya?" diye düşünürken kazığı söktü. Suyunu içti, biraz dinlendi, yola koyuldu.

İki adam, iki niyet. İkisi de iyi niyetlerle düşünerek bir şeyler yapmıştı. Her şey birbirini istemeden de olsa etkiler. İki adam da birbirlerini istemeden etkilemişlerdi.

Peki, ayağı takılıp düşen neden düştü? Kalbini yokladı mı? Aslında niyeti iyiydi. Başkaları da düşmesin diye odunu çıkarıp atmıştı. Hayatının neresinde bir yanlış yapmıştı da hayır için çakılan o odun parçası ona zarar vermişti?

İnsan çoğu zaman yaptığı rutin şeylerin karşılıksız kalacağını düşünür. Sonuçlarının, bir şeylere neden olacağını düşünmez. Sebeplerin sonuçları, sonuçların da yeni sebepleri doğurduğu bir düzen vardır. Bir yerde atılan kötü adım, başka bir yerde olumsuz sonuçları tasarlar. Atılan her adım, iyi bir niyetle atılmalıdır ki, bir yerde hayırlı sebep veya sonuçlar ortaya çıkabilsin.

Siyah niyetle atılan bir adımdan beyaz bir sonuç çıkmaz. Hele ki düzenin yargıcının adaleti er ya da geç gerçekleşirken, niyetlerimiz beyaz olmalıdır...

Bilerek, bilmeyerek sebep olunan siyahlıkların sonuçlarından RAB'bine sığın. Beyaz yollarda beyaz niyetlerle yürüyebilmek dileğiyle...


Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. İnsanın niyeti onun hayatta karşılaşacağı her olayı etkiliyor gerçekten. Güzel bir yazı olmuş düşünüp anlayabilenler için, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Niyet neyse davranış da ona uygun şekilde şekillenir.

    YanıtlaSil
  3. İnsan yeni bir yola çıkmadan önce ne niyetle çıktığına muhakkak dikkat etmeli.

    YanıtlaSil
  4. niyet kapısı beyaz ise çıkış kapısı da elbet beyaz olacaktır... bize düşen sadece biraz sabrı cemil biraz sabrı celal...

    YanıtlaSil
  5. bu hayatta ne yapıyorsak sonucu bize sebeplerinden dolayı gelir. ancak bunu bizim başımıza gelen olaylarda sonuçlara değilde sebeplere odaklandığımızda olacaktır.

    YanıtlaSil
  6. Olayları dışarıdan göründüğü gibi değil, niyetlere göre değerlendirilmek lazım. Dostum benim iyiliğim için yanımı yakarken, benim imkanlarımdan faydalanmak isteyen beni pohpohlar.
    Ama ne yazıkki günümüzde istediğimizi vereni dost, engel olanı düşman görüyoruz.
    Niyetleri fark edebilmek dileğiyle..

    YanıtlaSil